Propyleenglycol (Propaan 1 2 diol) is een heldere, kleurloze, geurloze vloeistof met een zoete smaak. Propyleenglycol is al jaren de meest gebruikte glycol in voedsel- en drank verwerkingssystemen, of andere systemen waar een non-toxische classificatie vereist is. Propyleenglycol is de meest gekozen glycol wanneer de opdrachtgever of eindgebruiker elk risico op vergiftiging wil uitsluiten.
Propyleenglycol wordt door zijn niet giftige eigenschap gebruikt in alle systemen waar dit vereist is. Als je propyleenglycol vergelijkt met ethyleenglycol heeft het een veel lagere capaciteit voor efficiënte warmteoverdracht. Het is ook veel stroperiger bij lagere temperaturen en vormt dus een grotere uitdaging om rond te pompen.
Wil jij de voordelen van propyleenglycol, maar de onderscheidende eigenschappen van ethyleenglcol? Dat kan! Hydratech ontwikkelde namelijk het DeTox additief waardoor ethyleenglycol niet langer giftig is voor mens en dier.
Vaak wordt de vraag gesteld naar de aanbevolen minimale concentratie propyleenglycol die in een oplossing van water moet worden gebruikt. Hydratech beveelt een minimum van 25-30% aan dat een vorstbescherming van minder dan -10°C biedt, maar vaak heeft de gebruiker alleen vorstbescherming nodig tot bijvoorbeeld -2°C, wat aanzienlijk minder propyleenglycol in volume zou vereisen.
De aanwezigheid van bacteriën impliceert niet altijd bacteriële groei. Oplossingen van 25% of meer glycol zijn biotransparant, niet biocide. Als een bron van bacteriën in oplossingen van propyleen glycol wordt ingebracht, kan de vloeistof dus de aanwezigheid van bacteriën vertonen. Daarom raadt Hydratech aan om nieuwe installaties vóór de ingebruikname te reinigen en de systeemvloeistof periodiek te testen om te controleren of er sprake is van een biologische activiteit. Als klant van Hydratech kunt het het SureFlow-vloeistofonderhoudsprogramma raadplegen voor meer informatie. Om de kans op besmetting door externe besmetting verder te minimaliseren, bevatten alle Hydratech-formuleringen zowel biocides die werkzaam zijn op de korte en lange termijn.