Propyleenglycol

Wat is propyleenglycol?

Propyleenglycol is een heldere, kleur- en geurloze vloeistof met een zoete smaak. Propyleenglycol is al jaren de meest gebruikte glycol in voedsel- en drank verwerkingssystemen, of andere systemen waar een non-toxische classificatie vereist is. Propyleenglycol is de meest gekozen glycol wanneer men elk risico op vergiftiging wil uitsluiten.

De eigenschappen van propyleenglycol

Propyleenglycol wordt door zijn niet giftige eigenschap gebruikt in alle systemen waar dit vereist is. Als je propyleenglycol vergelijkt met ethyleenglycol heeft het een veel lagere capaciteit voor efficiënte warmteoverdracht. Het is ook veel stroperiger bij lagere temperaturen en is daarom moeilijker rond te pompen.

Een greep uit ons propyleenglycol assortiment

Coolflow USP

Non-toxic foodsave koudedrager

Coolflow USP is een non-toxic propyleenglycol. Geclassificeerd als USP/EP en FDA foodsave. Bekijk meer...

Coolflow NTP

Voor gebruik in koelsystemen, koelingen en airconditioning

Coolflow NTP is een non-toxic koudedrager. Geschikt voor in verwerking van voedingsmiddelen en dranken Bekijk meer...

Thermox FPG

Propyleenglycol voor geothermische- en luchtverwarmingssystemen

Een warmteoverdrachtsvloeistof op basis van propyleenglycol, geschikt voor gebruik in geothermische en luchtverwarmingssystemen. Bekijk meer...

Coolflow RV

Non-toxic antivries voor caravans en campers

CoolFlow RV is een non-toxic koudedrager speciaal voor caravans, campers, schepen en vakantiewoningen. Bekijk meer...

De toepassingen van propyleenglycol

 • Het overdragen van warmte in vloeistoffen op basis van water, waarbij een vorstbescherming wordt gevraagd.
 • Secundaire koudemiddelen (vloeistof) in grote koelsystemen, waarbij het primaire koudemiddel (gas) en de bijbehorende installatie op een centrale plaats zijn gepositioneerd.
 • Koelvloeistof glycol is een alternatieve term voor secundair koelmiddel, maar onder deze laatste categorie vallen ook pekelvloeistoffen op basis van zout, alcohol en andere vloeistoffen die niet op water zijn gebaseerd.
 • Waterloze en op water gebaseerde antivriesformuleringen voor machines.
 • Als chemische grondstof voor de productie van polyestervormige harsen.
 • Deicing vloeistof voor vliegtuigen en start- en landingsbanen.
 • Als bevochtigingsmiddel, om het vochtgehalte (water) op peil te houden, onder andere bij de productie van tabak en andere voedingsmiddelen.

Minimum aanbevolen hoeveelheden propyleenglycol

Vaak wordt er gevraagd naar de aanbevolen minimale concentratie propyleenglycol die in een oplossing van water moet worden gebruikt. Wij bevelen een minimum van 25-30% aan. Dit biedt een vorstbescherming van minder dan -10°C, maar vaak heeft de gebruiker alleen vorstbescherming nodig tot bijvoorbeeld -2°C. Dit vereist aanzienlijk minder propyleenglycol in volume.

Waarom is er een aanbevolen minimale concentratie propyleenglycol?

Drie redenen voor een minimale aanbevolen hoeveelheid:

 • Corrosie, schimmelvorming en biologische controles.
  De op propyleenglycol gebaseerde warmteoverdrachtsvloeistoffen zijn geformuleerd om te functioneren in zowel koel- als verwarmingssystemen met een breed scala aan concentraties. Om bescherming te bieden over een lange periode, moet het initiële mengsel ook de juiste balans hebben van corrosie, kalkaanslag en biologische inhibitoren om een goede corrosiebeheersing te behouden bij verschillende concentraties. De inhibitoren in CoolFlow NTP zijn zo geformuleerd dat ze de best mogelijke prestaties en levensduur van de vloeistof geven bij een propyleenglycol gehalte tussen 25 en 60% v/v.Door de propyleenglycol concentratie te verlagen tot minder dan 25% worden de inhibitor concentraties gereduceerd tot een niveau dat mogelijk niet voldoende corrosie, kalkaanslag en biologische bescherming biedt voor een systeem.
 • Verhoogde pH-bestendigheid tegen verzuring.
  Zowel ethyleen- als propyleenglycol breken af bij blootstelling aan hoge temperaturen. Bij een hogere concentratie vloeistof is er ook een grotere concentratie inhibitoren in de oplossing aanwezig. De hogere concentratie inhibitoren zorgt voor een verhoogde zuurgraad, die door de afbraak van propyleenglycol kunnen worden gevormd, tegen te gaan.
 • Biologische volledigheid van de vloeistof.
  De derde reden om minstens 25% propyleenglycol in het systeem te gebruiken, betreft de mogelijkheid van bacteriële groei. Bij concentraties van 20% of meer remmen zowel ethyleen- als propyleenglycol de groei en proliferatie van de meeste microben en schimmels. De verminderde oppervlaktespanning in de glycoloplossing onderbreekt de celwanden van de bacteriën, wat resulteert in een omgeving die de bacteriële groei niet ondersteunt. Bij zeer lage glycol concentraties, bijvoorbeeld onder 1%, werken zowel ethyleen- als propyleenglycol als voedingsstof voor bacteriën. Bij deze concentraties zullen bacteriën de propyleenglycol biologisch afbreken, waardoor er een snelle groei van bacteriële schade ontstaat. Bij niveaus boven 1% en onder 20% kunnen sommige bacteriën overleven met een beperkte groei, vooral bij gematigde temperaturen.

Zij gingen u voor:

Propyleenglycol is niet biocide

Oplossingen van 25% of meer glycol zijn biotransparant, niet biocide. Dat houdt in dat de vloeistof de aanwezigheid van bacteriën kan vertonen als een bron van bacteriën in oplossingen van propyleen glycol wordt ingebracht. Daarom raadt Hydratech aan om nieuwe installaties vóór de ingebruikname te reinigen en de systeemvloeistof periodiek te testen om te controleren of er sprake is van een biologische activiteit. Als klant van Hydratech kunt u het SureFlow-vloeistofonderhoudsprogramma raadplegen voor meer informatie. Om de kans op besmetting door externe besmetting verder te minimaliseren, bevatten alle Hydratech-formuleringen zowel biocides die werkzaam zijn op de korte en lange termijn.

Non-toxic ethyleenglycol

Wilt u de voordelen van propyleenglycol, maar de onderscheidende eigenschappen van ethyleenglcol? Dat kan! Hydratech ontwikkelde het gepatenteerde DeTox additief waardoor ethyleenglycol niet langer giftig is voor mens en dier.

Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan

Via onderstaand formulier vraagt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aan. Na ontvangst van de aanvraag komen we zo snel mogelijk bij u terug.

  DTX - niet-giftige glycol

  Vloeistoffen voor stacaravans, caravans, campers en mobilhomes

  Hydratech heeft een speciaal koudemiddel op basis van propyleenglycol ontwikkeld voor de bescherming van toiletten en afvalwatersystemen in caravans & campers. Deze vloeistof gaat de groei tegen van bacteriën, schimmels en algen. Een vloeistof welke speciaal geformuleerd is voor de bescherming van centrale verwarmingssystemen in caravans, campers, boten en vakantiehuisjes behoort ook tot de mogelijkheden.