Ethyleenglycol of propyleenglycol

Het verschil tussen ethyleenglycol en propyleenglycol

Ethyleenglycol en propyleenglycol zijn organische verbindingen met functionele alcoholgroepen. De term “glycol” wordt gebruikt wanneer er twee hydroxylgroepen aanwezig zijn in aangrenzende koolstofatomen. Hun moleculaire formules zijn verschillend; dus hebben ze enkele verschillende fysieke eigenschappen.

Ethyleenglycol : Ethyleenglycol is een organische verbinding met twee koolstofatomen en twee hydroxylgroepen. Elke hydroxylgroep is afzonderlijk verbonden aan één koolstofatoom. Ethyleenglycol is een vloeistof die reukloos, kleurloos, zoet van smaak is en stroperig is. De molaire massa is 62,07 g mol-1. Ethyleenglycol heeft een smeltpunt van 197,3°C. Het is mengbaar met water. Ethyleenglycol wordt geproduceerd uit etheen. Het tussenproduct is ethyleenoxide en, wanneer het wordt omgezet met water, wordt ethyleenglycol geproduceerd.

Ethyleenglycol is nuttig als antivries in koel- en verwarmingssystemen. Het wordt ook gebruikt als oplosmiddel in de verf- en kunststofindustrie. Verder is ethyleenglycol nuttig als industriële bevochtigingsmiddelen, in hydraulische remvloeistof en als ingrediënt van elektrolytische condensors. Het oplosmiddel, smeermiddel, plastificeren en de hygroscopische eigenschappen en het gemak waarmee het reageert met andere chemische tussenproducten, is de reden voor de populariteit van ethyleenglycol als industriële grondstof.

Propyleenglycol : Propyleenglycol is ook een organisch molecuul met twee hydroxylgroepen, maar het heeft drie koolstofatomen. De hydroxylgroepen zijn bevestigd aan de eerste en tweede koolstofatomen. Aldus is de IUPAC-naam van propyleenglycol 1,2-propaandiol of propaan-1,2, diol. Het heeft de volgende structuur. Het heeft een chirale koolstof (3e koolstofatoom), daarom bestaat propyleenglycol in twee stereoisomeren. Propyleenglycol is een viskeuze vloeistof zonder geur of kleur. Het heeft een vage zoete smaak. Propyeleenglycol is mengbaar met water evenals met chloroform en aceton. De molaire massa is 76,09 g / mol. Kookpunt van propyleenglycol is 188,2°C.

Propyleenglycol wordt geproduceerd uit propyleenoxide. Deze molecule heeft zoveel toepassingen. Het wordt gebruikt als oplosmiddel in de farmaceutische industrie. Het wordt ook gebruikt als additief voor bevochtigingsmiddelen, als emulgator, als antivries, als vloeistof in hydraulische persen, als vochtinbrengende crème in de geneeskunde, als koelmiddel, als smeermiddel.

De lage toxiciteit van propyleenglycol, wat uniek is onder de glycolen, betekent dat de inname van het product niet hoeft te leiden tot ernstige ziekte of dood. Wat propyleenglycol gemeen heeft met de andere glycolen is dat propyleenglycol een breed scala van de solvabiliteit voor organische materialen heeft.

Non-toxic ethyleenglycol : Hydratech heeft in samenwerking met Evans Cooling Systems het additief DeTox® ontwikkeld en gepatenteerd. DeTox® voorkomt dat ethyleenglycol wordt gemetaboliseerd (tijdens de verwerking) in giftige bijproducten, die nierfalen, blindheid en de dood kunnen veroorzaken. Tests op DTX producten bevestigen dat de toxiciteit zo laag was dat het onmogelijk is om een LD50-waarde te bepalen.

De grootste voordelen van non-toxic ethyleenglcyol:

  • Efficiëntere warmteoverdracht.
  • Eenvoudiger te pompen, vooral bij lage temperaturen.
  • Minder volume voor dezelfde vorstbescherming.
  • Goedkoper per liter.

Onze in 2010 gelanceerde DTX producten zijn een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van warmteoverdracht en pompefficiëntie en zorgt voor een verlaging van de bedrijfskosten met meer dan 10% in vergelijking met vloeistoffen op basis van propyleen glycol. DTX producten geformuleerd met het DeTox additief, maken het mogelijk om zuivelfabrieken, brouwerijen en andere soortgelijke verwerkende bedrijven om te profiteren van de eigenschappen van ethyleenglycol zonder risico.