Propyleenglycol of ethyleenglycol?

Het verschil tussen propyleenglycol en ethyleenglycol

Ethyleen- en propyleenglycol zijn allebei glycolen. Een glycol bevat twee hydroxylgroepen. Propyleenglycol heeft echter één koolstofatoom meer dan ethyleenglycol. Het zijn beide kleur- en reukloze vloeistoffen die gebruikt kunnen worden als koelvloeistof.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen de twee stoffen. Dit zijn de giftigheid en de dikte/stroperigheid (viscositeit) van de glycolen. Op basis van de toepassing en eisen van de koelinstallatie kan bepaald worden welk type glycol men moet gebruiken.

Is er een non-toxische eis?

Als een koelinstallatie een non-toxische eis heeft maakt het de keuze tussen de glycolen makkelijker. In de regel is propyleenglycol de soort glycol met de beste non-toxische eigenschappen. Om die reden mag propyleenglycol worden gebruikt in de drank- en voedingsmiddelen industrie. Ethyleenglycol is giftig voor mens en dier, maar om zijn andere eigenschappen is het voor veel bedrijven buiten deze sectoren de beste keuze.

Ethyleenglycol met de eigenschappen van propyleenglycol

In de regel is propyleenglycol de soort glycol die gebruikt wordt als er non-toxische eis is. Dit terwijl ethyleenglycol in vele gevallen de betere optie zou zijn als het niet giftig zou zijn. Het is goedkoper, het is minder visceus en dus makkelijker rond te pompen en het is beter in het overdragen van warmte. Om die redenen heeft Hydratech in samenwerking met Evans Coolants het gepatenteerde DeTox® additief ontwikkeld. Na het toevoegen van het additief is ethyleenglycol niet langer giftig voor mens en dier. U profiteert dus van de eigenschappen van ethyleenglycol en de non-toxiciteit van propyleenglycol.

Non-toxic glycol

Het DeTox® additief voorkomt dat ethyleenglycol wordt gemetaboliseerd (tijdens de verwerking) in giftige bijproducten, die nierfalen, blindheid en de dood kunnen veroorzaken. Tests op DTX producten bevestigen dat de toxiciteit zo laag was dat het onmogelijk is om een LD50-waarde te bepalen.

Glycolen voor elke toepassing!

Biotherm BP8

Non-toxic koudedrager voor biomassa verwarmingssystemen

Non-toxic koudedrager voor gebruik in biomassa verwarmingssystemen. Bekijk meer...

Thermaflow TPF

Antivries voor waterverwarmingssystemen

Een non-toxic koudedrager met antivries voor gebruik in waterverwarmingssystemen. Bekijk meer...

Biotherm DTX

Non-toxic ethyleenglycol voor biomassa verwarmingssystemen

Een non-toxic ethyleenglycol, gemengd met het gepatenteerde additief Detox ™. Bekijk meer...

Thermaflow DTX

Een non-toxic koudedrager

Gemaakt op basis van ethyleenglycol met het additief Detox ™. Bekijk meer...

Zij gingen u voor

De toepassing van glycolen

De voeding- en drankindustrie

Een van de meest strenge eisen aan het gebruik van glycol in de voeding- en drankindustrie is dat het non-toxisch is. De producten moeten veilig zijn voor consumptie door mensen. In verschillende onderdelen van deze grote industrie spelen glycolen een belangrijke rol, ook waar u ze wellicht niet verwacht.

Koelen, productie en verwerking

Het snel koelen van voedsel- en zuivelprocessen en het invriezen van vlees is afhankelijk van een energiezuinige warmteoverdracht. Het is bewezen dat secundaire koudemiddelen en voedselveilige glycolen de productiviteit verhogen, het onderhoud verminderen en de bedrijfskosten verlagen.

Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan

Via onderstaand formulier vraagt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aan. Na ontvangst van de aanvraag komen we zo snel mogelijk bij u terug.

    DTX - niet-giftige glycol