Glycol

Glycol

Glycol is een door de mens gemaakte vloeibare chemicaliën die worden gemaakt van ruwe olie en aardgas, ze worden gebruikt in de productie van veel huishoudelijke producten, waaronder polyesterweefsel, plastic flessen, antivriesmiddel en motor koelvloeistoffen. Glycol wordt ook gebruikt als basis voor industriële warmteoverdrachtsvloeistoffen voor een breed scala aan toepassingen, waarbij een bepaalde vorstbescherming nodig is.

De wereld verbruikt jaarlijks ongeveer 20 miljard liter van de verschillende glycolen, waarvan ongeveer een vijfde in Noord-Amerika. De vraag naar glycol blijft stijgen naast de toenemende productie van producten op basis van kunststof en auto’s – voornamelijk in China.

Zoals bij alle massaal geproduceerde chemicaliën is de commerciële levensvatbaarheid steeds meer onderhevig aan enorme kostenbesparingen en om die reden worden alle kleine of oudere productiebedrijven gesloten. De gebruikte glycol wordt nu geïmporteerd uit geheel Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.