Antivries en koudedragers

Antivries en koudedragers

Water blijft de meest efficiënte en goedkoopste warmteoverdrachtsvloeistof, maar het heeft wel diverse chemische en fysische beperkingen die thermische prestaties, systeembetrouwbaarheid en onderhoudskosten kan beïnvloeden. Als gevolg daarvan zijn er vele alternatieve vloeistoffen geformuleerd die een effectieve warmteoverdracht vergemakkelijken en de basiskenmerken van water verbeteren.

Antivries

Antivries is een middel dat aan water wordt toegevoegd om het vriespunt van het mengsel te verlagen en zo schade door bevriezing te voorkomen. Antivries wordt onder meer toegepast in technische installaties die water gebruiken voor warmteoverdracht (koeling en verwarming) maar ook in de biologie komt het voor, in organismen die bij lage temperaturen bepaalde stoffen aanmaken om vorstschade te voorkomen of beperken. Voor koelsystemen die zijn ontworpen om te werken bij temperaturen onder het vriespunt en systemen die periodiek worden onderworpen aan omgevingstemperaturen onder het vriespunt, is het noodzakelijk dat warmteoverdrachtsvloeistoffen een antivriesmiddel bevat. Er zijn een groot aantal chemische vloeistoffen die vorstbestendige eigenschappen en kenmerken vertonen, maar slechts een handvol wordt regelmatig gebruikt in de sectoren van proceskoeling, koudetechniek, airconditioning en duurzame energie.

Koudedragers

Een koudedrager is een vloeistof met een lage temperatuur, die wordt gebruikt voor het transport van koude. Dat kan water (ca. >+6°C) zijn maar ook een antivriesmengsel voor temperaturen beneden het vriespunt. Als voorbeeld water met glycol tot -35°C. Voor diverse toepassingen zijn er vele soorten koudedragers beschikbaar elk met specifieke eigenschappen op het gebied van vriespunt, thermodynamische eigen-schappen, viscositeit, milieuvriendelijkheid, voedselveiligheid en materiaal-compatibiliteit. Warmteoverdrachtsvloeistoffen, zoals gebruikt in industriële leidingsystemen, moeten zo worden geformuleerd dat ze verschillende functies kunnen vervullen, waaronder;

  • Efficiënte verplaatsing van thermische energie (warm en koud) van het ene deel van een proces naar het andere.
  • Minimaal energieverbruik met pompen.
  • Efficiënte thermische energieoverdracht en een laag energieverbruik hebben een direct en positief effect op de werking van het systeem.

Koudedragers op basis van water :