Bescherming van het leidingwerk

Bescherming van het leidingwerk

Bij het selecteren van een geschikte warmteoverdrachts vloeistof voor gebruik in koel- of verwarmingssystemen zou grote nadruk moeten worden gelegd op de preventie van corrosie, schilfers en biologische aangroei. Het heeft weinig nut een vloeistof met een uitstekende thermische geleidbaarheid te selecteren als het middel van leidingen, kleppen, warmtewisselaars al wordt aangetast binnen zes maanden.

Veelvoorkomende soorten corrosie

Bij oxidatie wordt corrosie in waterige koelsystemen veroorzaakt door in het water opgeloste zuurstof en tast vooral metalen aan die geen ondoordringbare zuurstoflaag vormen. Zo vormt zich bijvoorbeeld ijzeroxide, ook wel roest genoemd, op het oppervlak van koolstofstaal. De snelheid van oxidatiecorrosie is meestal vrij traag op externe leidingsoppervlakken, maar veel sneller van binnen, waar de vloeistofstroom de oxidelaag constant zal verwijderen, wat leidt tot een cyclus van corrosie.

Galvanische corrosie treedt op wanneer twee of meer verschillende metalen ‘gekoppeld’ zijn door extractie in een vloeistof – zoals in verwarmings- en koelsystemen. Er wordt een elektrisch potentieel verschil gecreëerd tussen metalen van verschillende herkomst. Met name metalen van een lagere rangorde zullen zich opofferen aan metalen van een hogere rangorde. De frequentie van de corrosie zal meestal afhangen van de afstand tussen de metalen op de rangorde van de edelmetalen – zie hieronder – en de relatieve oppervlakte. De corrosiesnelheid zal toenemen als het anodische (mindere rangorder ) oppervlak kleiner is dan het kathodische oppervlak.

Alvorens de verschillende chemische methoden ter voorkoming van systeemcorrosie te bekijken, is het de moeite waard om enkele uitgangspunten voor het systeem op te sommen die in combinatie met eventuele corrosie-inhibitoren zullen werken.

  • Kies metalen met een redelijke weerstand tegen de verschillende vormen van corrosie die gebruikelijk zijn voor verwarmingsystemen- en koelsystemen. Als vuistregel raden we de minder edele metalen af, in het bijzonder magnesium, zink en verzinkte coatings.
  • Ontwerp de leidingen en het systeem op zo’n manier dat dit het pompverlies vermindert en scherpe bochten tot een minimum beperkt. Het doel is om een turbulente stroming te handhaven binnen warmtewisselaars en laminaire stroming in al het andere leidingwerk.
  • Verzegelde en onder druk staande systemen zijn veel minder gevoelig voor het absorberen van verse zuurstof in vergelijking met systemen met een open koelwatertank.
  • Voeg voldoende automatische ontluchtingskleppen toe die voortdurend alle lucht uit het systeem kunnen verwijderen.
  • Overweeg een zijstroom filtersysteem dat voortdurend bijproducten van corrosie en vuil verwijdert.
  • Koppelingsroestinstallaties zijn niet duur en geven een goede indicatie van inwendige corrosie.
  • Houd de druk van het systeem hoog genoeg om damp, als gevolg van de oplossing, te minimaliseren damp en daarmee cavitatie corrosie te voorkomen.

Formules van corrosie inhibitoren spelen een essentiële rol in het onderhoud van leidingsystemen en belangrijke apparatuur. Door het mengen van verschillende chemicaliën is het vaak mogelijk om samenwerkende resultaten te bereiken – met name daar waar twee of meer chemicaliën beter samenwerken dan in afzondering. Individuele fabrikanten van warmteoverdrachtsvloeistoffen moeten weten welke formules de beste bescherming op lange termijn bieden voor systemen die zijn vervaardigd uit verschillende metalen en kunststoffen. Hydratech heeft uitgebreide expertise op het gebied van corrosie inhibitor technologie en werkt samen met individuele klanten om ervoor te zorgen dat de juiste vloeistof en inhibitoren worden gekozen.

Hydratech combineert veel verschillende formuleringen van corrosie inhibitoren voor gebruik in koel- en verwarmingssystemen. Sommige formuleringen zijn specifiek voor het mengen met chemische vloeistof terwijl andere kunnen worden toegevoegd aan systemen waar alleen water wordt gebruikt.

Om ervoor te zorgen dat onze corrosie inhibitor vloeistoffen een langdurige bescherming blijven bieden aan het systeem, hanteert Hydratech het SureFlow vloeistofonderhoudsprogramma, waarbij bestaande klanten vloeistofmonsters 2 maal per jaar naar ons laboratorium sturen om deze eventueel te testen. Afhankelijk van de testresultaten doen we soms aanbevelingen om extra inhibitoren toe te voegen.