Koudemiddel

Hydratech legt uit wat het is en waar u het voor gebruikt

Wat is een koudemiddel?

Koudemiddelen worden gebruikt in koelinstallaties of warmtepompen als medium voor het transport van warmte.

Waarom worden koudemiddelen gebruikt?

Om een koel- of verwarmingssysteem zo efficiënt mogelijk te gebruiken worden koudemiddelen gebruikt. Zonder het gebruik ervan gaat er veel kostbare energie verloren. De warmteoverdracht is vele malen beter bij het gebruik van een koudemiddel. Koelinstallaties en warmtepompen maken gebruik van lucht of water, wat in feite koudemiddelen zijn. Het nadeel aan lucht en water is dat er grenzen zitten aan zowel de minimale als de maximale temperatuur die zij kunnen overdragen. Water bevriest bijvoorbeeld onder 0 graden en verdampt boven de 100 graden.

Veelgebruikte koudemiddelen

De meest gebruikte natuurlijke koudemiddelen zijn propyleenglycol en ethyleenglycol. Naast deze twee zijn er nog vele andere koudemiddelen, maar hier houden we het op de vloeistoffen die in ons assortiment zitten.

Beide vloeistoffen hebben zo hun eigenschappen en dus toepassingen waar zij het beste tot hun recht komen. Het grootste verschil tussen de twee was dat propyleenglycol veilig is voor mens en dier en Ethyleenglycol dat niet is. Jarenlang werd propyleenglycol gebruikt in systemen waar ethyleenglycol beter tot zijn recht komt, maar niet gebruikt kan worden omdat het giftig was voor mens en dier. Denk bijvoorbeeld aan de drank- en voedingsmiddelenindustrie.

Maar met het gepatenteerde DTX-additief is dat verleden tijd!

Een non-toxisch koudemiddel

Het DTX additief werd in samenwerking met Evans Coolants ontwikkeld en is revolutionair in de wereld van koudemiddelen. Het additief zorgt er namelijk voor dat ethyleenglycol niet langer giftig is voor mens en dier. Door koudemiddelen te combineren met dit additief kan ethyleenglycol veel breder worden ingezet en kunnen meer sectoren profiteren van de unieke eigenschappen van ethyleenglycol. De efficiëntie van ethyleenglycol is namelijk veel hoger dan dat van propyleenglycol.

Welk koudemiddel voor uw systeem?

Het vergt de nodige kennis van thermodynamica en de gestelde veiligheidseisen om een keuze te maken voor het meest geschikte koudemiddel. En daarom staan we u graag bij in het zoeken naar het juiste koudemiddel. Op grond van uw producten en processen selecteren we het beste koudemiddel voor uw situatie. Het pand, de gebruiksfunctie en milieuvoorschriften spelen daarbij ook een rol.

Een greep uit onze koudemiddelen

Biotherm BE2

Industriële ethyleenglycol voor biomassa verwarmingssystemen

Industriële warmteoverdrachtvloeistof voor verwarmingssystemen. Bekijk meer...

Coolflow DTX

Non toxic ethyleenglycol voor de voedingsindustrie

Een non-toxic ethyleenglycol. Gemaakt op basis van ethyleenglycol met het additief Detox ™. Bekijk meer...

Solaris DTX

Non-toxic ethyleenglycol voor thermische zonnewarmtesystemen

Een non-toxic ethyleenglycol, gemengd met het gepatenteerde additief Detox ™. Bekijk meer...

Thermaflow DTX

Een non-toxic koudedrager

Gemaakt op basis van ethyleenglycol met het additief Detox ™. Bekijk meer...

Meer over het gebruik van koudemiddelen

Koudemiddelen in warmtepompen

Waarom worden glycolen gebruikt in warmtepompen?

Er zijn verschillende antivriesmiddelen beschikbaar, maar voor warmtepompen kiezen mensen over het algemeen voor een van de glycolen. Dit komt door de goede mengbaarheid met water en de anti-corroderende werking. Op deze manier kan de de bron van de warmtepomp niet bevriezen én wordt het systeem niet door corrosie aangetast.

Koudemiddelen in gebruik in een HVAC installatie

Behaal optimale resultaten met glycolen

Maak je in jouw bedrijf gebruik van een HVAC installatie? Dan wil je dat deze optimaal presteert. Of het nu gaat om een ruimte op de meest aangename, werkbare temperatuur te krijgen of het behouden van een gezonde luchtkwaliteit. Glycolen helpen je het systeem optimaal te benutten. Hoe dat zit?

Vraag hier vrijblijvend uw offerte aan

Via onderstaand formulier vraagt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aan. Na ontvangst van de aanvraag komen we zo snel mogelijk bij u terug.

    DTX - niet-giftige glycol