Het gebruik van glycolen in fruit- en groenteteelt

Glycolen spelen een belangrijke rol in de fruit- en groenteteelt. Ze worden voor verschillende doeleinden toegepast en voor elke installatie in de fruit- en groenteteelt is er een soort glycol die het meest geschikt is. Lees hier welke glycolen het meest gebruikt worden in de AGF sector en waarom het belangrijk is het glycolgehalte in uw systeem tijdig te controleren.

Waar wordt glycol voor gebruikt in de fruit- en groenteteelt?

Glycolen worden onder andere gebruikt voor het koelen van de geoogste groenten en fruit. De koelsystemen zijn voor groente- en fruittelers van grote waarde, want zij zorgen ervoor dat de oogst goed bewaard blijft tot aan de verkoop aan bijvoorbeeld supermarkten. Door het gebruik van glycolen in koelsystemen kan de temperatuur erg nauwkeurig geregeld worden. Zo zijn de omstandigheden perfect voor het bewaren van de geoogste groenten en fruit.

Welke soorten glycol zijn geschikt voor de AGF sector?

De belangrijkste eis voor glycolen in de AGF sector is dat zij niet giftig zijn voor mensen. Oftewel: de gebruikte glycolen moeten voedselveilig zijn. De twee meest gebruikte soorten glycol zijn propyleenglycol en ethyleenglycol. Het grootste verschil tussen deze twee is dat ethyleenglycol de glycol is met de beste eigenschappen voor warmte overdracht, maar daarentegen wel giftig is voor mens en dier. Om die reden zien we dat er in de AGF sector voor propyleenglycol gekozen wordt.

Om zeker te weten dat de glycol optimale prestaties van uw installatie kan garanderen hebben we verschillende additieven ontwikkeld. Welke wordt toegevoegd aan de glycol hangt volledig af van het doel van uw systeem. U kunt zich voorstellen dat een koelsysteem voor groente en fruit een andere eis aan glycolen heeft dan een verwarmingssysteem in een kantoor.

Is glycol voedselveilig?

We benoemden al dat ethyleenglycol in de regel niet veilig is voor mens en dier, giftig zelfs. Propyleenglycol is wel veilig voor mens en dier, maar heeft in vergelijking met ethyleenglycol de mindere eigenschappen voor het overdragen van koelte of warmte. Om deze reden heeft Hydratech ‘s wereld eerste non-toxic additief ontwikkeld. Het zogenaamde DTX additief is toe te voegen aan ethyleenglycol en maakt het veilig voor mens en dier. Met deze ontwikkeling kunnen alle sectoren die nu vastzitten aan propyleenglycol profiteren van het kwalitatief hoogstaande ethyleenglycol.

De voordelen van het gebruik van glycol

Het eerder genoemde voordeel van het nauwkeurig kunnen controleren van de temperatuur is één van de grootste voordelen aan het gebruik van glycolen. Een ander voordeel aan het gebruik van glycolen is het waarborgen van de kwaliteit van uw systeem. Glycolen worden gemengd met water en wij raden altijd aan dit mengsel uit te breiden met inhibitoren. Inhibitoren zijn in dit geval stoffen die de natuurlijke neiging van water tot corrosie, kalkaanslag en vervuiling van het leidingwerk sterk vertragen.

Is er een aanbevolen verhouding tussen water en glycol?

Om de optimale prestaties van een systeem te kunnen garanderen is er een aanbevolen verhouding tussen water en glycol. Het hangt volledig van het doel van een systeem af wat deze verhouding is. Deze hoeft u niet zelf te bepalen, onze experts staan u daarin graag bij.

Controleer het water/glycolgehalte op tijd!

De verhouding tussen water en glycol in uw systeem dient tijdig gecontroleerd te worden, zodat de prestaties niet achteruitgaan. Om onze klanten hierin te helpen kunnen wij een vloeistofanalyse voor u uitvoeren. Het enige wat u hoeft te doen is vloeistof afnemen uit uw systeem en naar ons op te sturen. Wij analyseren de vloeistof in ons inhouse laboratorium en u ontvangt van ons een volledig rapport met daarin onze bevindingen en aanbevelingen.

Vraag hier vrijblijvend uw offerte aan

Via onderstaand formulier vraagt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aan. Na ontvangst van de aanvraag komen we zo snel mogelijk bij u terug.

    DTX - niet-giftige glycol