Ethaan 1 2 diol

Wat is ethaan 1 2 diol?

Ethaan 1 2 diol is een licht zoete, licht stroperige en heldere vloeistof. Het is de glycol met de beste koeleigenschappen van alle beschikbare glycolen. Er is minder volume nodig om hetzelfde niveau van vorstbescherming te bereiken dan bijvoorbeeld propyleenglycol. Om deze redenen wordt er vaker gekozen voor het gebruik van ethaan 1 2 diol. Er is echter een groot nadeel aan het gebruik van ethaan 1 2 diol. Het is namelijk giftig voor mens en dier. Dit maakt het onbruikbaar voor bepaalde sectoren zoals de voedsel- en drankindustrie.

De eigenschappen van ethaan 1 2 diol

De onderscheidende eigenschappen van deze glycol brengen vele voordelen met zich mee. We sommen hier enkele voorbeelden op:

 • Ethaan 1 2 diol is het meest voorkomende type van de glycolfamilie van organische samenstellingen
 • Zuivere ethyleenglycol kookt bij 198°C en bevriest bij -52°C wanneer het gemengd wordt met 28% water
 • Hygroscopisch en mengbaar met water in alle verhoudingen 
 • Het is eenvoudig biologisch afbreekbaar zonder het ontstaan van ophopingen
 • Het heeft een lagere viscositeit dan propyleenglycol, vooral bij temperaturen onder het vriespunt. Vloeistoffen met een hoge viscositeit vereisen een hoger pompvermogen en kosten daarom meer om te draaien.

Non-toxic ethaan 1 2 diol

Waar we bovenaan dit artikel nog zeiden dat het grootste nadeel van ethaan 1 2 diol is dat het giftig is voor mens en dier hebben we hier de primeur! Hydratech heeft namelijk een non-toxic ethaan 1 2 diol ontwikkeld. Hierdoor kunnen alle voordelen van het gebruik van ethyleenglycol toegepast worden in sectoren waar dit voorheen niet mogelijk was. De non-toxic glycol is gebaseerd op ethyleenglycol gemengd met het gepatenteerde DeTox® ontgifting additief. DeTox® voorkomt dat ethyleenglycol wordt gemetaboliseerd (tijdens de verwerking) in giftige bijproducten, die nierfalen, blindheid en de dood kunnen veroorzaken.

Het DTX assortiment levert de thermische efficiëntie en lage viscositeit waar ethyleenglycol om bekend om staat in combinatie met de niet-toxische rating van propyleenglycol.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

  De grootste voordelen van non-toxic ethyleenglcyol

  • Efficiëntere warmteoverdracht
  • Eenvoudiger te pompen, vooral bij lage temperaturen
  • Minder volume voor dezelfde vorstbescherming
  • Goedkoper per liter

  Thermox FXC2

  100% hernieuwbare warmte overdrachtsvloeistof voor o.a. warmtepompen

  Een ecologisch, milieuvriendelijke, non-toxic warmteoverdrachtsvloeistof voor gebruik in lucht en geothermische systemen. Bekijk meer...

  Solaris DTX20

  Efficiënt, duurzame en non-toxische ethyleenglycol

  Gebruiksklaar product, hoge efficiëntie, non-toxisch, geschikt voor extreme temperaturen. Bekijk meer...